Vliegvakantie met kleuters – een aantal tips voor de reis

Het plannen van een vliegvakantie met kleuters kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om lange vliegreizen. Om ervoor te zorgen dat zowel ouders als kinderen kunnen genieten van een zorgeloze reis, is een goede voorbereiding essentieel. In dit artikel delen we handige tips en suggesties voor ouders die van plan zijn om met kleuters op avontuur te gaan per vliegtuig.

vliegvakantie met kinderen
Photo by CardMapr.nl on Unsplash

Een uitdaging: op vliegvakantie met kleuters

Tja….een vliegvakantie met kleuters. Vraag maar eens rond in je omgeving, en je zult merken dat de meningen daar sterk over verdeeld zijn. De een zou het nooit doen, de ander ging al op vliegvakantie met zijn baby. Zelf heb ik het nooit aangedurfd om met mijn jonge kinderen te gaan vliegen. Bang dat de vlucht te lang zou zijn, de kinderen te veel geluid maken en dan tot last zijn voor de andere passagiers. Maar als ik zelf als passagier in een vliegtuig zit, zie ik ook juist heel veel gezinnen met kinderen die zo’n vlucht prima ‘overleven’. Daar gaat natuurlijk wel een goede voorbereiding aan vooraf. In deze blog wil ik 6 tips met jullie delen voor een vliegreis met kleuters.

Tip 1: checklist voor de belangrijke zaken

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om een checklist te maken van essentiële items die je nodig hebt voor de kleuters. Dit zijn echt de basisitems die je niet mag vergeten. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Denk hierbij aan:

 • Paspoorten en reisdocumenten voor het hele gezin.
 • Medicijnen en EHBO-kit *voor noodgevallen.
 • Voldoende luiers (mocht je ook nog met een baby reizen), een setje schone kleren (mocht je kleuter toch een ongelukje hebben onderweg) en vochtige doekjes.
 • Favoriete knuffels of dekens voor comfort.
 • Snacks en drinken voor onderweg.

Tip 2 voor vliegvakantie met kleuters: entertainment voor onderweg

Natuurlijk kun je hopen dat je kleuter de hele reis braaf gewoon rustig blijft zitten, maar voor kinderen is zo’n trip vaak erg lang. Vliegreizen kunnen voor kleuters vermoeiend (en misschien ook wel saai) zijn, dus zorg voor voldoende entertainment. Overweeg het volgende:

 • Tablets* of draagbare dvd-spelers met favoriete tekenfilms.
 • Kleurboeken en kleurpotloden. (vergeet ook geen puntenslijper, mocht de punt afbreken)
 • Luisterboeken of muziek die ze leuk vinden, met een koptelefoon.
 • Nieuw speelgoed om de nieuwsgierigheid te prikkelen.

Wil je de vliegreis voor de kinderen extra leuk houden, dan kun je een verrassingstas maken. In die tas zitten allemaal kleine cadeautjes. Elk uur mogen de kinderen een cadeautje uitpakken, dat ze tijdens de vlucht kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een klein spelletje of een fidget.

person holding blue airliner beside rock vliegen met peuters kid kind vliegtuig

Tip 3: comfortabele kleding en reisaccessoires

Kleuters kunnen ongemakkelijk worden tijdens lange vluchten, dus let op hun kleding en accessoires tijdens een vliegreis met jonge kinderen. Dit zijn enkele tips:

 • Het is vooral belangrijk om lekker zittende kleding aan te hebben. En het is fijn dat deze comfortabele kleding ook laagjes heeft. Denk dus aan een shirt, met daarover een sweater of een vest. Omdat de temperatuur in het vliegtuig nog kan wisselen, is het lekker om je kleding aan te kunnen passen aan hoe je lichaamstemperatuur op dit moment is.
 • Kussens en dekens* voor dutjes tijdens de vlucht. Wil je kleuter tijdens de vliegreis lekker even slapen, dan is een dekentje natuurlijk heerlijk.
 • Hoofdtelefoons voor gevoelige oortjes bij het kijken van films of luisteren naar muziek. Ook heerlijk als je kleuter zich even wil afsluiten tijdens de reis.

Tip 4: probeer de vluchttijden verstandig te kiezen

Probeer rekening te houden met het dagelijkse schema van je kleuter bij het boeken van vluchten. Kies bij voorkeur voor vluchttijden die samenvallen met hun slaap- of rusttijden om vermoeidheid te minimaliseren. Ze zullen bij een lange vlucht een deel van de vlucht waarschijnlijk lekker kunnen slapen, waardoor de reis een stuk vlotter verloopt.

vliegen met kinderen
Photo by Hanson Lu on Unsplash

Tip 5 voor vliegreis met kleuters: zorg dat je op tijd op het vliegveld bent

Deze tip klinkt misschien een beetje gek, omdat je je kleuter wellicht niet langer dan nodig wil laten reizen. Maar toch is het slim om ervoor te zorgen dat je op tijd op het vliegveld bent. Je voorkomt namelijk heel veel stress stress door ruim op tijd op de luchthaven aan te komen. Dit geeft je namelijk de nodige marge voor inchecken, beveiliging en eventuele onvoorziene omstandigheden. En zeker met een kleuter is het heerlijk als je toch nog even op je gemak iets kunt drinken of naar het toilet kunt gaan.

Tip 6: gezonde snacks en maaltijden tijdens vliegvakantie met kleuters

Deze laatste tip is eigenlijk een hele logische. Vergeet niet om gezonde snacks en maaltijden mee te nemen. Tijdens zo’n vlucht is het heerlijk om af en toe wat lekkers te pakken. Soms krijgt je kleuter ineens een hongerige bui, en het is fijn om dan iets te kunnen geven dat ze lekker vinden. En het meenemen van voldoende snacks en tussendoortjes is zeker belangrijk als je kleuter wat kieskeurig is met eten. Zo weet je zeker dat dit wel goed zit tijdens de vliegreis!

Door goed voorbereid te zijn en de juiste spullen mee te nemen, kan een vliegreis met kleuters soepeler verlopen. Vergeet niet om flexibel te zijn en aan te passen aan de behoeften van je kleintjes onderweg. Met deze tips kun je hopelijk genieten van een ontspannen en plezierige vakantie met het hele gezin. Veel reisplezier!

Nog een leestip: wij hebben ook een blog geschreven over een vliegreis zónder kinderen: een adult only vlucht. Ben je daar benieuwd naar, lees dan ook zeker deze blog!

footer 6
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *