Djedda: Van een citytrip tot woestijnsafari

De winter heeft plaatsgemaakt voor het begin van een nieuw Formule 1-seizoen, dat nu in volle gang is. De tweede race van dit jaar vindt plaats in Djedda, een mondaine metropool met een oude ziel, gelegen aan de oevers van de Rode Zee. Hoewel deze stad bekendstaat om het Formule 1-spektakel, heeft Djedda zoveel meer te bieden. In deze update nemen we je mee naar de meest prachtige plekken in en rond Djedda. Bovendien brengen we je op de hoogte van opwindend nieuws over treinreizen in Saoedi-Arabië. En als je van plan bent de ITB in Berlijn te bezoeken, vergeet dan niet een kijkje te nemen bij de stand van Saoedi-Arabië.

A 3D sign for Jeddah on the Jeddah corniche,  Djedda
credits Saudi Tourism Authority

Sportspektakel Formule 1 in Djedda

Van 7 tot 9 maart staat Djedda, en heel het Koninkrijk, volledig in het teken van de Formule 1, en dit vervult hen met grote trots. Djedda, een van de meest recente toevoegingen aan de F1-kalender sinds de eerste Grand Prix in 2021, heeft een onmisbare plaats veroverd. De race, die bestaat uit 50 rondes, zal op zaterdag plaatsvinden, aangezien de heilige maand Ramadan begint na zondag. Naast het sportevenement en de muziekoptredens van artiesten als Alicia Keys en Martin Garrix, krijgen toeschouwers de kans te genieten van lichtshows en vuurwerk tegen de achtergrond van de mysterieuze Rode Zee, waar het stratencircuit langs loopt. Vorig jaar ging Sergio Perez er met de overwinning vandoor. Zal zijn Nederlandse teamgenoot Max dit jaar de trofee in ontvangst mogen nemen?

A man and a little girl riding a surry bicycle on the street of the Jeddah Corniche,  Djedda
credits Saudi Tourism Authority

Djedda Corniche

Wie Djedda bezoekt voor een stedentrip of tijdens een rondreis door Saoedi-Arabië, kan heerlijk ontspannen aan de Corniche. Deze boulevard, die ruim 4 kilometer langs de Rode Zee loopt en omlijnd is met palmbomen en fonteinen, biedt prachtige uitzichtpunten. Langs de boulevard vind je witte zandstranden om te zwemmen, tal van watersportactiviteiten, speeltuinen, hotels, restaurants en winkels. De absolute blikvanger is echter de King Fahd Fountain. Deze fontein spuit zeewater 260 meter de lucht in en is daarmee de hoogste ter wereld. Het is een spectaculair gezicht dat vanuit vele delen van de stad te zien is en dus niet te missen valt.

Jeddah Tower schets  Djedda
Credits Smith Gill Architecture

Hoog, hoger, hoogst

In Djedda hebben ze een voorliefde voor hoogte, en de Tower of Jeddah belichaamt deze liefde perfect. Als een iconische structuur die hoger reikt dan ooit tevoren, is het ontwerp van deze toren bedoeld om de hoogste ter wereld te worden, met een hoogte van meer dan een kilometer. Hiermee zal het de Burj al Khalifa in Dubai overschaduwen. De architect van deze wolkenkrabber is de Amerikaanse Adrian Smith, die eerder betrokken was bij de ontwikkeling van de Burj. Hoewel de bouw enige tijd stil heeft gelegen, is het project nu weer in volle gang. Uiteindelijk zal de toren ruimte bieden aan appartementen, hotels, winkels en op 682 meter hoogte het hoogste observatiedek ter wereld. Nog even geduld, en over een paar jaar zal Saoedi-Arabië letterlijk aan je voeten liggen.

King Fahd's Fountain is the tallest fountain of it's kind in the world,
credits Saudi Tourism Authority

Al-Balad, het pastelkleurige historische centrum van Djedda

De unieke aantrekkingskracht van een bezoek aan Djedda komt voort uit de harmonieuze samensmelting van mondain en modern aan de ene kant, en historisch aan de andere. Deze twee elementen gaan hand in hand. Al-Balad, het historische centrum uit de zevende eeuw, telt meer dan 650 pastelgetinte gebouwen, rijk gedecoreerd met prachtig uitgesneden houtwerk. In dit deel van de stad kun je dwalen door smalle straatjes, voorbij goud- en zilversmeden, markten zoals de Souq Al-Badw, en diverse moskeeën, waaronder de Shafi’i Moskee. Deze moskee, een van de oudste in Djedda en dateert uit de 13e eeuw, is een historisch juweeltje. Niet verrassend staat Al-Balad tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je meer wilt ontdekken over de geschiedenis, is een bezoek aan het (openlucht)museum Tayebat ten zeerste aan te bevelen.

Toegangspoort tot Mekka

Mekka *, ook wel bekend als Mecca of Makkah, staat bekend als de heilige stad voor bijna 2 miljard moslims over de hele wereld. Het is de geboorteplaats van profeet Mohammed. Jaarlijks trekken miljoenen moslims naar Mekka voor de grote of kleine bedevaart, bekend als de Hadj of Umrah, een bijzondere gebeurtenis die elke moslim ten minste eenmaal in zijn of haar leven probeert te ervaren. Djedda, gelegen op slechts 70 kilometer afstand van Mekka, beschikt over een grote internationale luchthaven en wordt daarom vaak beschouwd als de toegangspoort tot Mekka. Het bezoek aan Mekka zelf is momenteel echter voorbehouden aan moslims.

Aerial view of an SUV driving in the desert
credits Saudi Tourism Authority

Dream of the desert

Wie op zoek is naar weelderige, unieke treinervaringen kan binnenkort instappen op de Dream of the Desert. Deze nieuwe treinreis begint in de hoofdstad Riyad en reist naar de grens met Jordanië in het noordwesten. Het is een reis van ongeveer 1300 kilometer, die je meeneemt door de betoverende woestijn, langs archeologische hoogtepunten en bijzondere natuurreservaten. Het is als de Oriënt Express, maar dan in het Midden-Oosten. Dit klinkt als een droom, nietwaar?

Woestijnsafari bij havenstad Djedda

De havenstad Djedda strekt zich uit langs het prachtige blauwe water van de Rode Zee. Slechts op een steenworp afstand van deze kustlijn vind je het andere uiterste: de ondoordringbare, dorre woestijn. Wie denkt dat een woestijn enkel uit zand bestaat, vergist zich. Duinen, rotsen, vulkaankraters en diepe kloven zijn er allemaal te vinden. Het is dan ook een aanrader om een woestijnsafari te boeken of een nachtje te kamperen als je in de buurt bent. Slapen onder een pikzwarte hemel, enkel verlicht door sterren, is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Als je van avontuur houdt, kun je ook dunebashen met een quad of jeep overwegen. Daarna moet je misschien wel even het zand uit je haren wassen.

Lees ook deze blogs

footer 8
Spread the love


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *